Laser ontharing

Wat is het?

Epilatielaser is een techniek die toelaat op een veilige manier storende beharing bij zowel mannen als vrouwen langdurig te verwijderen. Het kan ook worden toegepast bij overbeharing, bijvoorbeeld door een onderliggend hormonaal probleem, of ontstekingen door ingegroeide haartjes.

Hoe werkt laserontharing?

De energie van de laserstraal wordt geabsorbeerd door pigment in de haarwortel en omgezet in warmte. Hierdoor wordt de haarwortel vernietigd zodat er geen haargroei meer kan optreden. Hoe lichter het haar, hoe minder energie er wordt geabsorbeerd en hoe meer behandelingen er nodig zijn. Witte, rode of grijze haren reageren niet op deze behandeling.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Onze haren doorlopen een groeicyclus. Enkel de haarwortels die in groeifase zitten zijn gevoelig voor de laserpuls. Daarom zijn steeds meerdere behandelingen nodig, gemiddeld een 5-tal, om een sterke en blijvende haarreductie te bekomen. Tussen de sessies is er een pauze van 4 tot 8 weken. Na elke behandeling groeien er minder haren terug. Op sommige zones, bv. gelaat of romp kan een  jaarlijkse onderhoudsbehandeling nodig zijn om het resultaat te verbeteren

Hoe verloopt de behandeling?

Na een huidonderzoek, uitleg over de procedure en de te verwachten effecten alsook het doornemen van de geïnformeerde toestemming wordt een behandelschema opgesteld. Tijdens de behandeling moet door de aanwezigen een speciale bril worden gedragen om de ogen te beschermen. Daarom is het wenselijk geen kleine kinderen mee te brengen. Om de opperhuid niet te beschadigen wordt de huid gekoeld, waardoor ook de pijnprikkel beperkt wordt. Na de behandeling is er nog een licht branderig gevoel, dat snel verdwijnt.

Wat zijn de mogelijke nevenwerkingen?

De meest voorkomende zijn een lichte roodheid en plaatselijke zwelling die meestal na enkele uren weer verdwijnen. Uitzonderlijk kunnen kleine korstjes optreden, meestal doordat de haren voordien onvoldoende werden afgeschoren. Ook dit verdwijnt spontaan. Omdat deze laser pigment herkent is het zeer belangrijk dat uw huid zo bleek mogelijk is op het ogenblik van de behandeling, zo niet kunnen er oppervlakkige brandwonden en blaren optreden. In bepaalde gevallen kan de huid hierdoor nadien tijdelijk bleker of lichter worden. Bij mensen die gevoelig zijn aan koortsblaasjes is anti-herpes medicatie nodig indien de zone rond de mond wordt behandeld.

Voorbereiden op een laserepilatie.

  • Vermijd strikt zon of zonnebank vanaf 6 weken vóór tot 2 weken na behandeling.
  • Vermijd zelfbruinende producten de laatste 2 weken voor behandeling.
  • Epileer of wax niet de laatste 4 weken voor behandeling. De haren mogen wel geschoren worden.
  • Scheer de te behandelen zone daags voor de behandeling. Aparte haren of kleine gebieden worden best niet geschoren, zodat ze bij behandeling nog duidelijk zichtbaar zijn.
  • Reinig uw huid met water en zeep voor de behandeling en breng geen make-up aan op de te behandelen zone.